Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
10. travnja 2020.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Industrijska baština

BAŠTINJENO „CRNO ZLATO“

Daleka su stoljeća, točnije 625  godina je od zapisa iz Pavlinskog samostana podno Garić-grada (1391.) koji upućuju na višestoljetnu vezu Moslavine s naftom (Josip Žgaljić: Pet stoljeća hrvatske nafte, Rijeka 2003.) Nafta, a za koju se literarnom izričaju osobito rabi  naziv „crno zlato“ bila je poticaj u devetnaestom, a u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i okosnicom gospodarskog razvoja Moslavine. Spomenički na «crno zlato» kod Mikleuške upućuje okno Martin dubine 72 metra, svojedobno najveće u Austro-Ugarskoj (koncesiju je dobilo 29. studenoga 1865.) Eksploatirano je do 1943. godine. U 88 godina dalo je 20.000 tona nafte. Tu je nešto manje okno Franciska.

Što je nafta značila govori i demografski podatak uz Gojlo,  kako se zna reći – rodno mjesto organizirane hrvatske naftne  industrije.  Od 951 stanovnika u popisu  1948.  prije pet godina bilježi ih se tek 377. I da nema poticajnih udruga, a osobito pojedinaca, kao što su primjerice u Gojlu DVD, Mjesni odbor i osobito zauzet  Antun Dragošević u suradnji s tvrtkama (imena se mijenjaju ali upečatljivim ostaje Naftaplin) u središtu mjesta ne bi bilo spomen crpke. Uz nju ne treba zaboraviti  da se svojedobno zbog nafte - za Kutinu govorilo da je mjesto kraj Gojla.

Hvale vrijedan je primjer Odreda izviđača „Betlehem“ Kutina, nositelja projekta poučne staze - naftni bunar Martin. Stazu su osmislili i izgradili brđani Kluba "Pegla", koji djeluje u sastavu spomenutog izviđačkog odreda. Uz njega, ali i spomenuti projekt osobito je vezano ime  Ivana Mikulića Pipina,  legende kutinskog izviđačkog života.  Staza je duga  3 km. ima šest informativnih panoa. Počinje u ulici Paklenjača, naselje Ciglenica (između G.Gračenica i Mikleuške). Program je financirala Regionalna zaklada za lokalni razvoj „Zamah“. Nije izostala ni potpora lokalnih jedinica samouprave Kutine i Popovače.

No to su vrijedni, i više nego korisni poticaji da se sačuva industrijska baština. Svojedobno spominjalo se da uz industrijski život Kutina zaslužuje i muzejsku naftno-petrokemijsku zbirku. I ono što je još važnije da već zaboravljene industrijske lokacije postanu kulturnim dobrom, a između ostalog i turističkom ponudom. 

Dragutin  Pasarić

       


PROGRAM: TRAGOM MOSLAVAČKOG CRNOG ZLATA
kao studijsko putovanje studentima geologije, rudarstva, povijesti i književnosti...
- susret na  Gojlu,  naselju „kolijevci  hrvatske naftne industrije
- posjete oknima «crnog zlata» iz 19 stoljeća na obroncima Moslavačke gore (regionalni park prirode u Hrvatskoj) dobiva se  priča o zanimljivoj  geološkoj prošlosti te gore: od granita (građeno prvo postolje spomenika banu Jelačiću)  do bentonitne gline (služi za isplake pri eksploatciji nafte), a  koja je vezivim svojstvima  «arhivirala»  život od prije 18 milijuna godina  nalazištem praslonova u Gornjoj Jelenskoj. 
- u Popovači (Dom kulture)  kraća priredba - «Crno zlato» i rudnik hrvatske književne riječi  - uz pisce o nafti od Ljudevita Vukotinovića, Josipa Badalića, Nedjeljka Fabrija (kazališni tekst)  do Matka Peića čiji se zapis «Naftaš iz Volodera» uobličen u govor kajkavske Moslavine izvodi i kao monodrama. 
- posjet poznatom naftonosnom polju Stružec.


 


Doživite

AktivnostiAktivnosti

Aktivnosti

Lov i ribolovLov i ribolov

Lov i ribolov

Lov i ribolov
ManifestacijeManifestacije

Manifestacije

Manifestacije
Putovi i stazePutovi i staze

Putovi i staze

Putovi i staze
Rekreativno jahanje i planinarstvoRekreativno jahanje i planinarstvo

Rekreativno jahanje i planinarstvo

Rekreativno jahanje i planinarstvo
Sportski tereniSportski tereni

Sportski tereni

Sportski tereni
AtrakcijeAtrakcije

Atrakcije

Industrijska baštinaIndustrijska baština

Industrijska baština

Industrijska baština
Moslavačka vinska cestaMoslavačka vinska cesta

Moslavačka vinska cesta

Moslavačka vinska cesta
Seoski turizam i izletištaSeoski turizam i izletišta

Seoski turizam i izletišta

Seoski turizam i izletišta
GastronomijaGastronomija

Gastronomija

Gastronomija
Turistički programi MoslavineTuristički programi Moslavine

Turistički programi Moslavine

Turistički programi Moslavine