Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
8. kolovoza 2022.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Priprema projekata za turistički razvoj Moslavačke gore 16.2.2021. - Novosti

Potencijal je velik, stoga Grad Kutina zajedno s Turističkom zajednicom grada Kutine i partnerima, planira intenzivniji turistički razvoj Regionalnog parka Moslavačka gora, no da bi ta ponuda dobila respektabilan udjel u ukupnom razvoju grada potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu i to je planirano većim dijelom iz fondova EU.

Pokrenuti su razni projekti s ciljem izgradnje posjetiteljske infrastrukture kojima će se povećati privlačnost Regionalnog parka Moslavačke gore kao turističke atrakcije, a time i veći broj posjetitelja, koji može utjecati na ukupni društveni i gospodarski i boljitak, jer svjetska iskustva pokazuju da su parkovi prirode jedna od presudnih odrednica za - jedini isplativ - cjelogodišnji turizam.

Kako bi se realizirali zacrtani ciljevi, gradonačelnik Grada Kutine u 2019. godini imenovao je tim od dvanaest osoba sa zadaćom davanja ideja, sugestija, prepoznavanja i isticanja potencijala za turistički razvoj Moslavačke gore, te međusobne suradnje i umrežavanja različitih ustanova i interesa. Tim vodi Turistička zajednica grada Kutine, a čine ga suradnici iz područja turizma, geologije, arheologije, biologije, zaštite prirode, šumarstva, te predstavnici relevantnih ustanova i udruga.

Projektni tim predložio je nekoliko turističkih atrakcija na Moslavačkoj gori za koju je potrebno napraviti projektnu dokumentaciju, a neki su već u izradi. Jedan od takvih projekata je i Poučna staza „Crkveni jarak“. Projektom je predviđen popravak i uređenje dijela planinarske staze, te izgradnja novih sadržaja. Uz stazu će se postaviti interpretativne i poučne ploče,  odmorišta s klupama, te napraviti mali edukativni centar na otvorenom namijenjen prvenstveno djeci i školi u prirodi.

Inicijativa tima za razvoj Moslavačke gore dovela je do početka pripreme brojnih projekata koji će podići turistički potencijal ovog zaštićenog područja, te označiti lijepu i suvremenu budućnost moslavačkog kraja. Jedan od takvih projekata je i izgradnja vidikovca na lokaciji Vis. To je vrh s malim proplankom s kojeg su lijepi vidici na Kutinu i okolicu, a koji bi izgradnjom takve infrastrukture mogao postati turistička atrakcija.

Jedinstven spoj prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti čini Moslavinu izuzetno zanimljivom turističkom destinacijom nadomak Zagreba.

Konačni cilj projektnih aktivnosti je stavljanje Moslavačke gore u turističku funkciju kroz formiranje turističkih sadržaja i ponude, zaštita okoliša, razvoj specifičnih oblika turizma, revitalizacija povijesno-kulturne baštine, obnova postojeće infrastrukture (stavljanjem u turističku funkciju), uspostavljanje posjetiteljskog centra, te promocija i prepoznatljivost područja regije Moslavina.

Temeljem ideja tima za razvoj Moslavačke gore, izrađena je prostorno-programska studija, kojom se 
želi potaknuti nastojanje da se identitet ovog prostora razvija i u budućnosti, sadržajnim i oblikovnim programima koji će ga unaprijediti i istodobno zaštiti od nepoželjnih procesa. Studija je podloga za izradu prostorno-planske dokumentacije. Prostorno-programska studija lokacije Vis na Moslavačkoj gori obuhvaća konceptualno sagledavanje šireg prostora Moslavačke gore (unutar granica Grada Kutine) s naglaskom na definiranju programske mogućnosti razvoja lokacije Vis.

 

 
Povratak na aktivnosti