Background Color:
 
Background Pattern:
Reset
7. veljače 2023.
Logo

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KUTINE | +385 (0)44 681 004, e-mail: info@turizam-kutina.hr

Menu
Aktivnosti

Vrijeme

Nadolazeći događaji

Kutina i Moslavina

O Kutini i Moslavini

Arheološka istraživanja ostataka pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije u Mikleuškoj 8.8.2022. - Novosti

Arheološka istraživanja ostataka pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije u naselju Mikleuška na Moslavačkoj gori

Tijekom srpnja 2022. godine, djelatnici Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda nastavili su arheološka istraživanja ostataka pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije u Mikleuškoj, najstarijeg samostana ovog reda na području današnje Hrvatske.

Zbog svoje arheološke, povijesne i arhitektonske vrijednosti ubraja se u najznačajnija kulturna dobra Sisačko-moslavačke županije i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske. Samostan izgrađen tijekom druge polovice 13. stoljeća bio je od iznimnog vjerskog, kulturnog i političkog značaja za srednjovjekovni krajobraz šireg područja Moslavačke gore. Nakon što je napušten uslijed rastuće osmanske prijetnje tijekom prvih desetljeća 16. stoljeća, samostan je prepušten propadanju.

Od 2009. godine Hrvatski restauratorski zavod provodi arheološka istraživanja i konzervatorsko – restauratorske radove na samostanskim ostacima. Ovogodišnjim je radovima obuhvaćen prostor zapadno od ulaza u crkvu Blažene Djevice Marije, na kojemu se nalazilo samostansko groblje. Tijekom arheoloških istraživanja dokumentirani su ostaci više desetaka grobova iz razdoblja od 13. do 16. stoljeća.

Kako bi se prevenirao štetan utjecaj vlage i dotrajalost na ostatke vrijednog pavlinskog samostana te s obzirom na činjenicu da je položaj na Suncu znatno bolji za očuvanje, za razliku od sjenovitog mjesta s velikim drvećem, područje oko Samostana očišćeno je od korova i drvenastog raslinja.

 

 
Povratak na aktivnosti