Europski tjedan mobilnosti

Tema 22. Europskog tjedna mobilnosti je „Štedite energiju“ („Save Energy“), a slogan i ove godine ostaje „Kombiniraj i kreći se!“ („Mix & Move!“), kojim se potiče odabir aktivnih oblika kretanja ili kombiniranje pješačenja i bicikliranja s javnim prijevozom. Pritom se želi istaknuti kako se pješačenjem i bicikliranjem ne proizvode štetni emisijski plinovi, ali i brojne druge prednosti i dobrobiti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti te pozitivnog učinka na ljudsko zdravlje. Manifestacija Europski tjedan mobilnosti sastavljena je od 3 glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti gotovo 3 000 gradova i općina poticat će promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza te drugih čistih i inteligentnih prijevoznih rješenja organiziranjem raznih aktivnosti i događanja sa svrhom podizanja svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Grad Kutina i ove godine sudjeluje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti s raznim aktivnostima. U suradnji s Gradom Kutina, Športskim centrom Kutina, Biciklističkim klubom Kutina, atletskim klubom „Maratonjare“ te Dječjim vrtićem Kutina će pripremiti nekoliko događanja na području grada.

U srijedu, 20. rujna u 17:00 sati će se održati biciklistički i pješački obilazak grada Kutine, a pridružit će se i rekreativni trkači. Biciklistički klub Kutina će vas povesti u otkrivanje skrivenih lokacija našeg grada, a u 17:00 se možete pridružiti laganoj šetnji od 2, 5 km kroz grad i šetnicom uz Kutinicu sve do Gradskog bazena. Rekreativni trkači će u pratnji atletskog kluba „Maratonjare Kutina“ uz brži tempo obići grad u ruti dugoj 5 km. Start obilazaka je u 17:00 sati pokraj natpisa „Kutina“ na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana, a zajednički cilj je prostor kod Gradskog bazena Kutina, za koji se pobrinuo Športski centar . Od 18:00 sati zainteresirani posjetitelji će se moći pridružiti organiziranom vježbanju u prirodi uz Rekreacijski klub Forza. Imat će priliku iskusiti jogu u prirodi i tako pokušati povezati um, duh i tijelo, a ostali se mogu okušati u pilatesu i tako isprobati vježbanje koji može pružiti dobar omjer fleksibilnosti, snage, jačanja tonusa mišića te pomoći kod određenih bolova. Za još zanimljivih aktivnosti kojima se mogu pridružiti i najmlađi posjetitelji pobrinut će se Društvo naša djeca Kutina koje će održati Radionicu zdrave prehrane, a uratke s radionice će moći degustirati svi posjetitelji.

Povodom Europskog dana bez automobila, koji se obilježava 22. rujna, Trg kralja Tomislava će se u vremenu od 7:00 – 17:00 sati zatvoriti za promet, te će postati mjesto druženja polaznika Dječjeg vrtića Kutina. Oni će doći do Trga kralja Tomislava svojim rolama, biciklima i romobilima, gdje će moći pokazati vještine na postavljenom poligonu u suradnji s Biciklističkim klubom Kutina. Kreativni polaznici Dječjeg vrtića Kutina će imati priliku oslikati ulicu našega Grada, a ostali će moći sudjelovati u sportskim aktivnosti u parku kestena.

Sudjelujte u aktivnostima ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u Kutini i dokažite da korištenje biciklističkih ruta, pješačkih i poučnih staza pozitivno utječe na Vaše zdravlje, potiče izlazak na svježi zrak i društvenu povezanost, a dugoročno utječe i pozitivno na grad u kojem živite.

Skip to content